Profesionali burnos higiena – pagrindas Jūsų sveikai šypsenai

Skausmingos ar kraujuojančios dantenos, blogas kvapas ar reguliari švarumo pojūčio stoka – tai tie kasdieniniai gyvenimo palydovai su kuriais neretam iš mūsų tenka kartu žingsniuoti metų metus. Tačiau tai nereiškia, kad Jūs turėtumėte taikstytis su šiai nepageidaujamais bendrakeleiviais juolab, kad sparčiai tobulėjanti profesionali burnos higienos įranga ir metodai leidžia jais atsikratyti labai greitai ir neskausmingai.

 

Daugelis lietuvių savo dantų nemyli

Sveika šypsena yra ypač svarbi mums, lietuviams, bent jau todėl, kad mūsų tarpe sveiki ir balti dantys yra tikra retenybė. Vidutiniškai tik kas antras Vilniaus miesto suaugęs gyventojas 2 kartus per dieną valosi dantis. Lietuvoje tokių žmonių dalis dar mažesnė.

Jau pirmoje klasėje vaikai turi vidutiniškai po 0,32 ėduonies pažeistus, plombuotus ar išrautus nuolatinius dantis, kurie šiame amžiuje būna tik neseniai išdygę. Deja, šis skaičius kiekvienais metais didėja. O kuo vyresni žmonės, tuo mažesnė jų dalis reguliariai valosi dantis.

Tyrimai rodo, kad profilaktiškai burnos sveikatą tikrinasi tik kas ketvirtas Lietuvos gyventojas. Beveik penktadalis pas odontologą apsilanko tik tada, kai nebegali pakelti dantų skausmo.

 

Nuo dantų priklauso bendrai sveikatos būklė

Nereikia pamiršti, kad burnos higiena turi didelę reikšmę bendrai sveikatos būklei ir gyvenimo kokybei. Burnos ertmės ligos, dantų ėduonis ir periodonto ligos – vienos iš dažniausiai paplitusių chroniškų infekcinių susirgimų, sukelia skausmą, pasireiškia diskomfortu, krinta gyvenimo kokybė, o jų gydymas brangiai kainuoja.

Tarpdančiuose pūvantys maisto likučiai, vėliau su seilėmis ar per kraują patenkantys į organizmą, didina tikimybę patirti infarktą ar insultą, įsitaisyti diabetą ir net tokias autoimunines ligas kaip reumatoidinis artritas.

 

Padeda sutaupyti

Dažnam iš mūsų profesionali burnos higiena asocijuojasi su didelėmis kainomis bei kaip reikiant suplonėjusia pinigine, tačiau laiku atlikta profesionalo pagalba padeda išvengti ne tik dantų skausmo, bet ir didesnių kainų. Daugelis nesusimąsto, jog būtent reguliari dantų priežiūra gali padėti sutaupyti – prispyrus bėdai apsilankymas pas odontologą kainuoja žymai brangiau.

Reikia pažymėti, kad dalis lietuvių nežino net elementariausių taisyklių, kaip teisingai išsivalyti dantis. Todėl visiems pacientams būtinas pirmas vizitas pas burnos higienistą, neatsižvelgiant į amžių ar lytį.

Apsilankius pas burnos higienistę Dianą Baruckienę yra apžiūrima esama paciento burnos higiena, ir jeigu ji prasta – aiškinamasi kodėl taip yra. Galbūt pacientas naudoja tam netinkamas priemones, o galbūt sergama sunkia dantenų liga.

Profesionaliosios higienos dažnumas priklauso nuo paciento asmens higienos kokybės, akmenų kaupimosi intensyvumo, apnašų retencijos sąlygų. Atsižvelgiant į šiuos veiksnius, profesionali higiena atliekama 1–4 kartus per metus.

 

Gali išsivystyti periodonto ligos

Jei profesionalios burnos higienos reikalingumas yra ignoruojamas, minkštosios apnašos ir akmenys gali sukelti periodonto ligas, o su amžiumi dažniausiai būtent taip ir nutinka.

Periodonto ligos – tai aplink dantį esančių audinių uždegimas, kuris sąlygoja kaulo tirpimą. Yra dvi pagrindinės periodonto ligų formos: gingivitas ir periodontitas. Gingivitas – tai dantenų uždegimas. Esant gingivitui, dantenos aplink dantį ryškiai parausta ir patinsta. Vienas iš dantenų uždegimo požymių – kraujavimas valantis dantis šepetėliu.

Ilgainiui gingivitas pereina į periodontitą. Pasitaiko įvairių periodontito formų, bet visais atvejais pažeidžiamos dantį palaikančios struktūros. Jei periodontitas negydomas, aplink dantį esantis kaulas tirpsta ir dantis pradeda klibėti. Galiausiai, sunykus kaului, netenkama danties.

Apnašos – tai bakterijų sluoksnis, kuris formuojasi ant dantų paviršiaus kiekvieną dieną. Siekiant išvengti jų neigiamo poveikio, būtina kasdien kruopščiai šalinti apnašas nuo dantų. Įprastai tam pakanka dantų šepetėlio su pasta ir tarpdančių siūlo. Nepašalinus apnašų, ilgainiui minkštosios apnašos mineralizuojasi, tampa akmenimis. Akmenys kenkia periodontui ne mažiau nei minkštosios apnašos. Juos šalina burnos higienistas ar odontologas, atliekantis profesionalią burnos higieną.

 

Labai svarbu – tinkamas dantų šepetėlis

Diana jums padės pasirinkti ir tinkamą dantų šepetėlį. Yra gausybė įvairių dantų šepetėlių, kurie skiriasi savo minkštumu, forma, galvutės dydžiu, šerelių kiekiu, šerelių sudėtimi. Perkant dantų šepetėlį, labai svarbu, kad jo galvutė nebūtų per didelė, priešingu atveju bus nepasiekiami paskutiniųjų – krūminių dantų paviršiai. Taip pat rekomenduojama įsigyti minkštą dantų šepetėlio variantą, tuomet netraumuosite dantenų.

Taip pat būtina naudoti tarpdančių šepetėlį. Diana jums parinks tinkamą tarpdančių šepetėlį ir pamokys, kaip taisyklingai jį naudoti. Laiku duotas patarimas būna tiesiog neįkainuojamas.

 

Modernus dantų apnašų šalinimo metodas

Reikėtų nepamiršti, kad vien tik dantų šepetėlio gerai burnos higienai nepakanka. Akmenys nuvalomi ultragarsiniu skaleriu, o giliau esantys – rankiniu būdu specialiais instrumentais: kiuretėmis, kabliukais.

Kietasis ir minkštasis dantų apnašas papildomai nuvalomi naudojant vieną naujausių dantų apnašų šalinimo metodų „Air Flow“. Naudojantis juo yra nepažeidžiami kietieji danties audiniai ir dantenos, be to tai efektyvu valant apnašą, susikaupusį dėl rūkymo, juodos arbatos ar kavos.

Nuvalius apnašą ir konkrementus, dantys iš visų pusių nupoliruojami specialiais šepetėliais, pastomis bei guminiais diskeliais. Taip nupoliruoti dantų paviršiai būna atsparesni apnašo ir akmenų kaupimuisi. Be to, tarpdančiai išvalomi specialiais tarpdančių šepetukais – pūstukais. Esant dantenų uždegimui, dezinfekuojančiais skysčiais išplaunamos dantenų kišenės.

Po profesionalios burnos ertmės higienos, dantys atgauna natūralią spalvą, sugyja uždegiminės dantenos, juntamas gaivumas burnoje. Pacientui paskiriamos asmeninei higienai reikalingos priemonės ir paskiriamas pakartotinis vizitas.

 

Sveika šypsena – geriausia dovana

Tobula šypsena kaip biologinis ginklas, galintis nukauti savo spindesiu. Tai tarsi bilietas į karjerą. Šypsena ir gražūs dantys – vertybės, kurios niekada nepasensta.

Nemokantis šypsotis ir neprižiūrintis dantų žmogus visada atrodys iš esmės blogesnis nei yra iš tikrųjų. Dantų grožis ir sveikata – neatsiejami dalykai, todėl balta ir sveika šypsena kartais yra pati geriausia dienos dovana. O šia dovaną Jums ir Jūsų artimiesiems padės padovanoti Diana Baruckienė.

Vienas atsiliepimas

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.